Berekenen eisprong

Weten wanneer de eisprong plaatsvindtAls je vrijt met de intentie om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Het is immers de eisprong (ook wel ovulatie) die bepaalt op welke dagen een bevruchting tot stand kan komen! Vind er geen eisprong plaats, dan is er ook geen mogelijkheid tot zwangerschap.

Vóór de eisprong vrijen

eitje bevruchtenVraag aan een willekeurige vrouw wanneer haar vruchtbare dagen zijn, en de kans is groot dat zij antwoordt: “Tijdens de eisprong.” Dit is echter maar ten dele waar: de bevruchting kan pas tot stand komen wanneer er een eitje vrijgekomen is, maar wil je zwanger worden, dan kan je het beste vrijen vóór de eisprong. Dit komt doordat het menselijk zaad de mogelijkheid heeft om enkele dagen te overleven in de baarmoederhals. Springt er dan een eitje vrij, dan liggen de zaadcellen reeds klaar om dit eitje te bevruchten.

Eisprong calculator online

Bereken nu zelf je eisprong online met deze online ovulatiecalculator. In deze calculator geef je aan wanneer je eerste dag van je laatste menstruatie was en het aantal dagen in je menstruele cyclus. Vervolgens klik je op ‘bereken eisprong’ en de calculator berekent je eerstvolgende meest vruchtbare dagen.

[insert_php] include ‘Eisprong_berekenen.php’;[/insert_php]

Je eisprong (ovulatie) zelf berekenen

Je ovulatie berekenenJe kan je eisprong (ovulatie) ook zelf berekenen door uit te gaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. De ideale menstruele cyclus duurt 28 dagen, de eerste dag van je menstruatie is dag 1. Bij de ideale cyclus heb je dan op dag 14, dus precies op het midden van je cyclus, je eisprong. Wanneer je weet op welke kenmerken je moet letten, wordt het gemakkelijker deze te herkennen.

Eisprong berekenen zonder kalender

Geen rekenwonder of liever een andere manier om je eisprong te herkennen? Ook als je je agenda niet bij de hand hebt, kan je het moment waarop je ovuleert herkennen. Vaak lukt je dit niet meteen de eerste maand, maar hou de signalen in de gaten en je zal zien dat je steeds beter weet hoe je lichaam werkt!

Zo krijgen veel vrouwen tijdens de eisprong last van gevoelige of gespannen borsten, dus voelen je borsten aan alsof er een paar bar teveel op staat? En heb je een onregelmatige cyclus of zit je in de periode rond de eisprong? Grote kans dat je je eisprong gespot hebt! Ook de temperatuurmethode is een veelgebruikte manier om je eisprong te berekenen. Hiervoor moet je echter wel eerst meerdere maanden een curve bijhouden, zodat je leert wat je lichaam doet en hoe het reageert. Tijdens de ovulatie ligt je lichaamstemperatuur wat hoger, om dan vlak voor je menstruatie weer te dalen. Vrouwen die de temperatuurmethode consequent toepassen, gebruiken deze ook weleens om een zwangerschap te voorspellen: de temperatuur daalt dan niet rond de dag dat de menstruatie wordt verwacht, maar blijft in plaats daarvan hoog.

Ook kan je je afscheiding als indicator van je eisprong zien. Tijdens de ovulatie wordt je afscheiding wit, plakkerig en draderig: een beetje zoals eiwit. Voelt dan ook nog eens je baarmoedermond zachter aan dan gedurende de rest van je cyclus, dan weet je genoeg!

Eisprong berekenen bij een onregelmatige cyclus

Heb je een onregelmatige cyclus, dan kan het erg lastig zijn om te achterhalen wanneer je precies ovuleert. Je eisprong berekenen aan de hand van de hierboven genoemde kenmerken kan dan een optie zijn. Je leert je eisprong herkennen aan de hand van signalen van je lichaam, zodat je precies weet wanneer je moet vrijen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. (Andersom, dat wil zeggen je eisprong leren herkennen zodat je je vruchtbare dagen kunt vermijden, is echter geen goede anticonceptiemethode.) Verder is het ook belangrijk te achterhalen waarom je menstruatie zo onregelmatig is: heb je bijvoorbeeld erg veel last van stress? Van stress, zeker wanneer deze langere tijd voortduurt, kan je menstruatie uitblijven. Ook wanneer je té streng lijnt of een te laag BMI hebt, kan je menstruatiecyclus verstoord raken, net zoals door medicatie en/of schildklierproblemen. Heb je altijd al te kampen met grote onregelmatigheid in je cyclus, laat dan eens onderzoeken of hier geen onderliggend probleem aan ten grondslag ligt, zoals bijvoorbeeld PCOS.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *