Billings ovulatiemethode

Wil je graag zwanger worden? En heb je geen zin om af te wachten totdat je toevallig een keer op het goede moment gemeenschap hebt? Dan is het een goed idee om je eisprong te berekenen: je weet dan precies wanneer je ovuleert en het dus een goed moment is om te vrijen.

Om de eisprong te berekenen, zijn er verschillende methodes voorhanden, waarbij de meest bekende wel de temperatuurmethode is. Deze werkt echter lang niet voor iedere vrouw: alleen al voor wie in onregelmatige dienst werkt, is het schier onmogelijk om elke dag op hetzelfde tijdstip de thermometer ter hand te nemen. De Billings ovulatiemethode is in dat geval wellicht een goed alternatief.

Hoe werkt de Billings ovulatiemethode?

De Billings ovulatiemethode gaat uit van de conditie van het cervixslijm: de vaginale afscheiding die iedere vrouw heeft. Door het cervixslijm nauwlettend in de gaten te houden, kan je precies achterhalen wanneer je ovuleert.

In de eerste week van je cyclus, dus de week na je menstruatie, is het cervixslijm zuur, troebel, dik en taai. Dit slijm is nauwelijks doordringbaar voor spermacellen. In de tweede vaak na je menstruatie verandert de conditie van het cervixslijm: de vaginale afscheiding wordt vloeibaarder en is helder van kleur. Ook wordt het elastischer. Voor de zaadcellen is dit goed doordringbaar slijm, dus in deze periode vrijen vergroot je kans op zwangerschap.

Ben je op je vruchtbaarst, dan is het cervixslijm enigszins glibberig. De vaginale afscheiding is op dat moment overvloedig, dun en draderig. Na de piek wordt het cervixslijm korreliger en wit van kleur. Je bent dan niet meer (zo) vruchtbaar.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

Geplaatst in: Eisprong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *