Eisprong en onregelmatige menstruatie

door Joost | Geupdate op:  16 augustus 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Met een onregelmatige menstruatie is het moeilijk zwanger worden. Je weet vaak immers niet wanneer precies je eisprong plaatsvindt.

Maar wanneer heb je nu een onregelmatig menstruatiepatroon?

De een is immers zo “vast” als een atoomklok, de ander is soms een of twee daagjes vroeger of later ongesteld.

Dit laatste is echter nog geen onregelmatige menstruatiecyclus te noemen.

Eisprong en onregelmatige menstruatie

Een échte onregelmatige menstruatiecyclus heb je pas wanneer je cyclus iedere keer verschilt in lengte. De ene keer duurt de cyclus 28 dagen, de daaropvolgende maand zijn het er ineens weer 31.

Met zo’n onregelmatig patroon is het moeilijk om je eisprong te berekenen. Het heeft dan ook niet zo veel zin om je eisprong vast te stellen door middel van een ovulatiecalculator.

Met een dergelijke calculator wordt de eisprong immers vastgesteld aan de hand van de lengte van je menstruatiecyclus.

Eisprong en onregelmatige menstruatie

Wil je zeker zijn van je eisprong en heb je een onregelmatige menstruatie, dan zal je op een andere manier je eisprong moeten vaststellen.

Ovulatie voelen of testen x
Ovulatie voelen of testen

Je kan dit doen door bijvoorbeeld goed te letten op de typische kenmerken van de eisprong. Ook kan je de eisprong opsporen door middel van speciale ovulatietesten als deze accurate Clearblue digistick:

Clearblue digitale ovulatietest

(bekijk meer info)

Deze ovulatietesten zijn gebaseerd op de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH). Dit hormoon is altijd in je lichaam aanwezig, maar het niveau loopt in hoog tempo op in de dagen voorafgaand aan je eisprong.

De waarden van het LH kunnen oplopen tot wel meer dan twintig maal het reguliere niveau! Deze stijging wordt ook wel de LH-piek genoemd.

Een ovulatietest – bekijk aanbod – spoort verhoogde concentraties van het luteïniserend hormoon in de urine op.