Eisprong en overgewicht

door Joost | Geupdate op:  4 augustus 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ook al zou je het niet direct verwachten, je hebt maar een paar dagen per maand de kans om zwanger te worden.

Dit zijn de dagen rondom de eisprong oftewel ovulatie. Weet je niet wanneer je eisprong plaatsvindt, dan zijn er verschillende manieren waarop je de eisprong kunt berekenen of herkennen.

Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de temperatuurmethode of van de Billings ovulatiemethode.

Eisprong en overgewicht

Het meest betrouwbaar is om een goede digitale ovulatietest te gebruiken als deze van Clearblue:

Clearblue digitale ovulatietest

(bekijk meer info)

Eisprong en overgewicht

De eisprong en overgewicht gaan niet goed samen. Nou bedoelen we met overgewicht uiteraard niet “een paar pondjes te zwaar”: de kerstkilo’s zullen echt geen invloed hebben op je vruchtbaarheid.

Bij serieus overgewicht kan je echter serieuze problemen verwachten met betrekking tot je ovulatie.

Vrouwen die kampen met overgewicht, hebben vaker te maken met een verminderd aantal eisprongen.

Ovulatie voelen of testen x
Ovulatie voelen of testen

Dat de eisprong uitblijft, wordt opgemerkt door verlate menstruaties, onregelmatige menstruaties of zelfs het geheel wegblijven van de menstruatie.

Bij minder eisprongen dan normaal is de kans op een bevruchting en daarmee een zwangerschap een stuk kleiner.

Daar komt nog bij dat vrouwen die onregelmatig ongesteld zijn, vaak niet precies weten wanneer zij hun eisprong kunnen verwachten. Het is dan moeilijker om op het juiste dagen te vrijen.

Ook vrouwen die geen last hebben van uitblijvende menstruaties, maar wél van overgewicht, blijken eerder te kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Het is echter nog niet geheel duidelijk hoe dat komt.

Tot slot speelt ook de vetverdeling een rol van betekenis. Vrouwen met overgewicht in de buik, dus ter hoogte van het middel, hebben eerder vruchtbaarheidsproblemen dan vrouwen met teveel vet rond de heupen.