Eisprong kenmerken

Wil je graag zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Dit kan je uiteraard berekenen, maar er zijn ook andere methodes – ovulatietest (aff.) – waarmee je kunt vaststellen hoe het staat met je ovulatie. Wat zijn nu typische eisprong kenmerken?

Temperatuur

TemperatuurDoor de hormonen die tijdens de eisprong vrijkomen in je lichaam, stijgt je lichaamstemperatuur. Natuurlijk niet met enkele graden, maar met tienden ervan. Met (laten) voelen aan je voorhoofd is niet vast te stellen of je een eisprong hebt gehad, maar met een (digitale) thermometer wél, bekijk aanbod > (aff.)

Baarmoedermond

Na je menstruatie is de baarmoedermond gesloten en voelt vrij hard aan. Is je eisprong in aantocht, dan komt de baarmoedermond iets hoger in de schede te liggen en opent hij zich een beetje. Tijdens de ovulatie is je baarmoedermond ook wat zachter dan anders. Door met je vingers (voorzichtig) te voelen, kun je weten in welke fase van je cyclus je zit.

Cervixslijm

Cervixslijm is slijm dat afkomstig is uit de vagina. Nadert je vruchtbare periode, dan zal je zien dat je meer slijm gaat aanmaken “down there”. Je eisprong wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van ‘eiwitachtig’ slijm. Mocht je je ertoe geroepen voelen: van dit slijm rond je vruchtbare dagen kun je vaak draden trekken. Ook wordt het cervixslijm in deze periode vaak omschreven als dikke, witte crème.

Libido

Hoewel er veel vrouwen zijn die hun ovulatie kunnen voelen, hoeft eventuele pijn geen nadelige invloed te hebben op je libido: dit blijkt met de eisprong in aantocht vaak behoorlijk toe te nemen. Niet verwonderlijk, want doordat je libido stijgt is de kans groter dat je gemeenschap hebt gedurende je vruchtbare periode. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk is.

LH-piek

Vlak voordat de eisprong plaatsvindt, stijgt de hoeveelheid LH in je bloed. De follikel verplaatst zich dan naar de buitenkant van je eierstok. Ook de eileiders maken zich gereed om het vrijkomende eitje op te vangen. Binnen 24 tot hooguit 36 uur na de LH-piek is de eisprong een feit. Vrijen tijdens je LH-peik geeft dan ook de grootste kans op een geslaagde bevruchting, omdat het altijd verstandig is om vóór de eisprong al een legertje zaadcellen paraat te hebben staan. Je LH-piek kan je vaststellen door middel van ovulatietests (aff.).

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *