Eisprong vaststellen door temperatuurmethode

Als je graag zwanger wil worden, dan is het belangrijk om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Alhoewel… je kán natuurlijk gewoon standaard om de twee dagen vrijen, zodat je nooit een eisprong gemist hebt. Veel vrouwen (en mannen!) wordt dat echter een beetje teveel van het goede. Door je vrijpartijen af te stemmen op de tijd waarop de eisprong plaatsvindt, vergroot je in dat geval de kans op een zwangerschap aanzienlijk.

Er zijn verschillende manieren waarop je de eisprong kunt vaststellen. Zo kan je de eisprong berekenen door uit te gaan van de laatste datum van je menstruatie. Ook zijn er legio vrouwen die hun eisprong voelen. Hoewel dit vaak niet de meest prettige sensatie is, maakt het het wel gemakkelijk om vast te stellen wanneer je ovuleert.

De eisprong vaststellen door temperatuurmethode

Een bekende manier om te weten wanneer je ovulatie plaatsvindt, is door middel van de temperatuurmethode. De eisprong vaststelen door temperatuurmethode is op zich niet moeilijk, maar je moet wel consequent te werk gaan. Je dient namelijk dagelijks je lichaamstemperatuur op te nemen op (ongeveer) hetzelfde tijdstip, en wel vóórdat je uit bed stapt. Dat wordt dus in het weekend de wekker zetten. Ook er eerst nog gauw even uitgaan om een plasje te plegen is er niet bij.

Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus. Hierbij kan je gebruikmaken van een oorthermometer, maar rectaal of vaginaal meten is betrouwbaarder. De gemeten temperatuur noteer je op een cycluskaart. Als je dit een aantal maanden consequent doet, zul je al snel een patroon zien in je curve.

Op het moment van de eisprong zal de lichaamstemperatuur een klein beetje dalen, om de dagen daarna te stijgen. Als je deze stijging ziet in je grafiek, is het dus al te laat: je eisprong is al geweest. Maar: je weet nu wel rond welke dag je je ovulatie kan verwachten.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

Geplaatst in: Eisprong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *