Eisprong voelen – ovulatiepijn

Lang niet iedere vrouw heeft tijdens de eisprong last van ovulatiepijn. Kan je geen eisprong voelen, dan is dit niet meteen reden tot ongerustheid: het wel of niet optreden van ovulatiepijn zegt niets over het feit of er wel of geen eisprong of ovulatie plaatsvindt. Heb je wél last van ovulatiepijn, dan kan dit heel vervelend aanvoelen. De meeste vrouwen beschrijven ovulatiepijn als een scherpe, stekende pijn, links of rechts in de onderbuik. Aan welke kant het pijn doet, is afhankelijk van de vraag in welke eierstok het eitje vrijkomt.

Ovulatiepijn voelen

OvulatiepijnDe pijn die je voelt, is meestal een teken dat het eitje nog niet vrijgekomen is. De krampen en steken worden namelijk veroorzaakt door de toegenomen spanning in de follikel (eiblaasje) en de eierstok. Komt het eitje eenmaal vrij, dan neemt de spanning af- en daarmee de pijn. Dat wil nog niet zeggen, dat de pijn direct na het vrijkomen van het eitje verdwenen is. Er zijn vrouwen die maar een paar uur last van ovulatiepijn hebben, maar anderen voelen het soms een hele dag. Deze pijn kan soms sterk lijken op de krampen die je hebt tijdens je menstruatie. Door te berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt, weet je of er in jouw geval sprake is van menstruatie- of van ovulatiepijn. Ook andere kenmerken kunnen wijzen op de aan- of afwezigheid van een eisprong.

bespreken met je huisartsWeten wanneer je het meest vruchtbaar bent

Heb je zelf erg last van ovulatiepijn, dan kan je overwegen om dit te bespreken met je huisarts. Dit hoeft echter niet: hoewel hinderlijk, is pijn tijdens de eisprong absoluut geen teken dat er iets ernstigs aan de hand is. Wil je zwanger worden, dan kan je het optreden van ovulatiepijn ook zien als gunstig: door de pijn weet je precies wanneer er een eitje aan zit te komen, oftewel wanneer je het meest vruchtbaar bent.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

5 gedachten over “Eisprong voelen – ovulatiepijn

 1. Melissa

  Ik ben sinds 4 januari gestopt met de pil
  Van 7 tot 10 jan was ik ongesteld.
  Maand februari ben ik niet ongesteld geweest maar wel al een paar weken misselijk en sinds gisteren gevoelige tepels
  Gisteren een zwangerschapts test gedaan
  Die was negatief..
  Wie kan mijn helpen???

  1. Cynthia

   Houd er rekening mee, dat je lichaam nu alle resten hormoon van je anticonceptie aan het afvoeren is. Dat kan wel eens de reden zijn van je misselijkheid en uitblijvende menstruatie. Die pijnlijke tepels kunnen ook een teken zijn, dat je aan het ovuleren bent. Blijft je menstruatie alsnog uit. Doe dan voor de zekerheid na 2 weken nog een test, of ga even langs de huisarts.

  2. Ramona

   Hallo,
   Wat ik je nu vertel klinkt vies maar tijdens je ei sprong krijg je vaak last van vaginale afscheiding ( slijm verlies) als het dikker of taaier wordt is het moment om veel te vrijen zodat je kans maakt op een bevruchting. Als je teveel op lichamelijk ovulatie symptomen gaat letten! Kan het zijn dat je waanbeelden gaat krijgen omdat je bezig bent om zwanger te worden. Ik ging te veel op ovulatie symptomen letten en toen lukte het niet. Uiteindelijk vertelde me iemand om naar je afscheiding te kijken en toen was het raak! Succes!!

  3. D. Veltman

   Misschien zit er nog niet genoeg hcg-hormoon in je lichaam voor een positieve uitslag… als je een paar dagen later nog niet ongesteld bent…zou ik weer een test doen in ochtend urine…misschien reageert je lichaam niet goed op bepaalde testen…ik heb dat met de predictor zwangerschaptest…toen ik ontdekte dat ik zwanger was…heb ik een clearblue digitale test gedaan…ik was zwanger…een paar dagen later een predictor test…die zei dat ik niet zwanger was…toen weer een clearblue en een echo ja hoor ik was 8 weken zwanger…dus ik zou een duidelijke test doen…met duidelijke uitslag…zwanger of niet zwanger…duidelijker kan niet

 2. tugba

  Ik heb dinsdag mijn eisprong gehad maar heb sinds dinsdag ook heel erg last van mijn borsten en ze zijn ook grotee geworden.. heb ook aldoor last van mijn rechtee zij ik weet niet precies wat dat is misschien de eicel of eierstokken maar doet wel zeer soms licht de pijn ook aan de linker kant.. heb ook een warme lichaam tempratuur,

  bij mijn vorige mensturaties had ik dit niet.. nja zo erg niet met me borsten.. en de pijn aan de rechter kant

  iemand een idee bij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *