Ovulatiebloeding: hoe herken je het & hoe komt het tot stand?

door Joost | Geupdate op:  16 augustus 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De meeste vrouwen raken pas geïnteresseerd in hun eisprong -en het berekenen ervan- op het moment dat zij graag zwanger willen worden.

Niet verwonderlijk natuurlijk, want als je eenmaal hebt besloten dat een kindje welkom is, dan wil je dit het liefst metéén. Veel vrouwen met een kinderwens houden hun eisprong dan ook nauwlettend in de gaten.

Zij gebruiken methodes zoals de temperatuurmethode of de ovulatiemethode van Billings om vast te stellen wanneer hun eisprong plaatsvindt. Ook zijn er vrouwen die hun eisprong kunnen voelen.

Verder zijn er verschillende kenmerken die wijzen op een eisprong. Eén daarvan is de ovulatiebloeding.

Wat is een ovulatiebloeding?

Sommige vrouwen hebben last van licht bloedverlies tijdens hun eisprong. Dit wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd. Het is geen zware bloeding: het gaat slechts om enkele druppeltjes.

Je herkent de ovulatiebloeding aan bruin- of paarskleurige afscheiding, al dan niet vermengd met glibberige vaginale afscheiding.

Overigens is nog niet geheel bekend hoe de ovulatiebloeding ontstaat: de geleerden zijn het er nog niet over eens. Er zijn specialisten die menen dat het bloedverlies wordt veroorzaakt door het barsten van de follikel.

Doordat de follikel barst, komt de eicel vrij.

x
Ovulatie voelen of testen

Anderen denken dat de ovulatiebloeding wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegel van de vrouw. Vlak voor en tijdens de eisprong stijgt de hoeveelheid oestrogeen aanzienlijk.

Men denkt dat dit kan leiden tot een bloeding.

Hoe lang duurt een Ovulatiebloeding?

Hoe lang duurt een ovulatiebloeding? Het kan variëren van een paar uur tot twee dagen. Dat heet een “ovulatiebloeding” en zoals veel vrouwen die het ervaren hebben zeggen, zijn er een paar dingen die kunnen helpen om het minder ongemakkelijk te maken.