Ovulatiebloeding

De meeste vrouwen raken pas geïnteresseerd in hun eisprong -en het berekenen ervan- op het moment dat zij graag zwanger willen worden. Niet verwonderlijk natuurlijk, want als je eenmaal hebt besloten dat een kindje welkom is, dan wil je dit het liefst metéén. Veel vrouwen met een kinderwens houden hun eisprong dan ook nauwlettend in de gaten. Zij gebruiken methodes zoals de temperatuurmethode of de ovulatiemethode van Billings om vast te stellen wanneer hun eisprong plaatsvindt. Ook zijn er vrouwen die hun eisprong kunnen voelen. Verder zijn er verschillende kenmerken die wijzen op een eisprong. Eén daarvan is de ovulatiebloeding.

Wat is een ovulatiebloeding?

Sommige vrouwen hebben last van licht bloedverlies tijdens hun eisprong. Dit wordt ook wel een ovulatiebloeding genoemd. Het is geen zware bloeding: het gaat slechts om enkele druppeltjes. Je herkent de ovulatiebloeding aan bruin- of paarskleurige afscheiding, al dan niet vermengd met glibberige vaginale afscheiding.

Overigens is nog niet geheel bekend hoe de ovulatiebloeding ontstaat: de geleerden zijn het er nog niet over eens. Er zijn specialisten die menen dat het bloedverlies wordt veroorzaakt door het barsten van de follikel. Doordat de follikel barst, komt de eicel vrij.

Anderen denken dat de ovulatiebloeding wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonspiegel van de vrouw. Vlak voor en tijdens de eisprong stijgt de hoeveelheid oestrogeen aanzienlijk. Men denkt dat dit kan leiden tot een bloeding.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Meet en weet je vruchtbare dagen

Meet nu zelf je vruchtbare dagen met een ovulatietest, binnen 5 minuten heb je de uitslag lees hier meer over deze test > (aff.)

Meet je vruchtbare dagen >

Geplaatst in: Eisprong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *